Rozvaha a její vypovídací schopnosti - Turková, Helena (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem mé práce je posoudit vypovídací schopnost základního účetního výkazu - rozvahy, z hlediska ekonomického úseku účetní jednotky Madeta, a. s.. Pro lepší vypovídací schopnost je použita finanční analýza a další doplňující ukazatele. Proto potřebujeme ještě druhý účetní výkaz - výkaz zisků a ztrát. Pro samotnou analýzu byly vybrány roky 2001 - 2006. Tato práce se skládá ze 2 částí - v první je popsána rozvaha a její položky, výkaz zisků a ztrát a finanční analýza. Tato analýza obsahuje ukazatele rentability, aktivity, zadluženosti a likvidity. Jako další jsou zde uvedeny ukazatel produktivity práce a regresní a korelační analýza. V druhé části je analýza aplikovaná na konkrétní firmu. V průběhu výběru a realizace těchto výpočtů bylo nutné využít určitá data z účetních výkazů. Pro ilustraci jsou výpočty zobrazeny v grafické podobě.
The Bilance and Her Predicative Abilities
Keywords: rozvaha; výkaz zisků a ztrát; zadluženost; produktivita práce; balance-sheet; profit and loss accounts; indebtedness; productivity of labour