Společenstvo metanotrofních bakterií v půdách zimoviště skotu - Nitkulincová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Během let 2009 a 2010 byl na zimovišti skotu ekofarmy v jižních Čechách zkoumán vliv zvířat na společenstvo půdních bakterií oxidujících metan (MOB). Do výzkumu byly zahrnuty vzorky ze 4 odběrů půd ze 4 ploch různě skotem ovlivněných. Pomocí metod DGGE a MISA byly zkoumány rozdíly ve struktuře společenstva MOB mezi jednotlivými plochami. Pomocí metody real time PCR byla provedena kvantifikace společenstva MOB typu I. Pomocí metody CARD-FISH bylo zjištěno procentuální zastoupení a absolutní počty buněk MOB Typu I a Typu II vzhledem ke všem prokaryontním buňkám. Součástí práce bylo hledání optimální modifikace použitých metod.
The methanotrophic community in soils of cattle overwintering area
Keywords: Metanotrofní bakterie; metan; pastevní půda; zimoviště; skot; Methanotroph; methan; grazing land; overwintering area; cattle