Role římské armády v politické nestabilitě Západu v 5. století n. l. - Sekaninová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá obdobím let 395 - 476 v západořímské říši a klade si za cíl poukázat na souvislost politické nestability a stavu římské armády v tomto období. Za tímto účelem sleduje kariéry jednotlivých uzurpátorů v 5. století na Západě, z nichž většina pocházela právě z řad římské armády. Práce se pokusí dát do spojitosti tuto politickou nestabilitu s migracemi germánských kmenů a jejich náporem na Západ v podobě barbarizace římské armády. Předmětem zkoumání bude rovněž otázka, proč byl politický vývoj na Východě příznivější a umožnil přežití říše do dalších staletí, zatímco západní císařství zaniklo.
The Role of the Roman Army in the Political Instability in the West in the 5th century CE
Keywords: Západořímská říše; armáda; uzurpace; Western Roman Empire; army; usurpations