Technické aspekty měření na IR spektrofotometru Buck 500 - Stehlík, Radim (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá IR spektrofotometrií a technickými aspekty IR spektrofotometru Buck 500. První kapitola teoretické části je věnována textiliím na bázi přírodních vláken. V této kapitole je zpracován přehled týkající se bavlny, která je měřena v experimentální části. V druhé kapitole je popsán princip IR spektrofotometrie. Jsou zde vysvětleny základní pojmy typu transmitance, absorbance, vlnová délka, vlnočet apod. Další kapitola teoretické části je zaměřena na popis základních součástí IR spektrofotometru Buck 500. V teoretické části jsou vysvětleny metody pro analýzu pevných látek (KBr, ATR). V experimentální části je ucelený přehled týkající se zapojení a provozování přístroje, konektivity s výpočetní technikou. Je zde popsán postup získávání spekter programem GRAMS/AI. Další kapitola je věnována měřeným spektrům na IR spektrofotometru Buck 500. V práci je popsán postup výroby KBr tablet. Poslední kapitola pojednává o vyhodnocování a interpretaci jednotlivých spekter na základě výskytů píků s ohledem na oblast vlnočtu. V závěru práce je interpretován rozdíl spekter mezi modifikovanou a nemodifikovanou bavlnou.
Technical aspects of measurement using IR spectrophotometer Buck 500
Keywords: Buck 500; bavlna; modifikovaná bavlna; IR spektrofotometr; KBr; GRAMS/AI; Buck 500; cotton; modified cotton; IR spectrophotometer; KBr; GRAMS/AI