Psychické a fyzické faktory v profesi sestry v domácí péči - Imramovská, Simona; Machová, Alena (Ambit Media, 2015)
Domácí péče se poskytuje člověku v jeho přirozeném sociálním prostředí. Sestry pracující v agenturách domácí péče mohou pracovat bez odborného dohledu dle zákona č. 96/2004 Sb. Aby mohly poskytovat kvalitní ošetřovatelskou péči, musejí být v psychické a fyzické rovnováze. Z našeho výzkumného šetření vyplynulo, že dotázané sestry v domácí péci udávaly vetší psychickou zátěž než fyzickou. Se zátěží se vyrovnávají pomocí relaxace a pohybových aktivit. Přesto se u nich objevují následky související s enormní fyzickou a psychickou zátěží, např. únava, bolesti zad, bolesti hlavy atd. Tyto výsledky byly potvrzeny pomocí Baeckeho dotazníku fyzické zátěže a dotazníku Psychická zátěž.
Psychological and physical factors of nurses in home care
Keywords: sestra; domácí péče; psychické faktory; fyzické faktory; Nurse; home care; psychic factors; physical factors