Právní aspekty postavení zajištěného věřitele v insolvenčním řízení - Horáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
V této práci jsou zmapovány práva a povinnosti věřitelů, zejména zajištěných věřitelů v průběhu insolvenčního řízení. Jsou zde vyzdvihnuty specifika zajištěných věřitelů plynoucí z jejich postavení. V průběhu celé práce je zároveň poukazováno na novelizaci insolvenčního práva v důsledku rekodifikace soukromého práva, které nabylo účinnosti od 1. ledna 2014. V souvislosti se změnami vznikly i určité nedostatky a nepřesnosti, proto práce obsahuje i několik námětů de lege ferenda. Součástí práce je i jak má věřitel, resp. zajištěný věřitel postupovat při účtování a odvodu daně z těchto pohledávek.
Legal aspects of the position of secured creditor in insolvency proceeding
Keywords: zajištěný věřitel; pohledávka; insolvenční řízení; občanský zákoník; insolvenční zákon; secured creditor; debt; insolvency proceeding; private law; insolvency law