Rodina a sociální opora. Typologie rodin pobírajících dávky státní sociální podpory na Třeboňsku. - Bednářová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se věnuje tématu Rodina a sociální opora. V současné době by část rodin při plnění svých funkcí bez pomoci státu neobstála. Cílem práce bylo analyzovat a popsat charakteristiky rodin, které pobírají dávky státní sociální podpory a pokusit se vytvořit základní typologii těchto rodin z hlediska faktorů ovlivňujících nárok na tyto dávky. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, které s rodinou, rodičovskou péčí a sociální oporou souvisejí (druhy, funkce, působení). Praktická část je věnována analýze úředních dokumentů jednotlivých příjemců dávek státní sociální podpory na Třeboňsku. Identifikované typy rodin jsou dále popsány prostřednictvím případové studie.
Family and social security benefits. Typology of families receiving social security benefits in the region Třeboň.
Keywords: rodina; typy rodin; rodičovská péče; sociální opora; státní sociální podpora; family; types of families; parental care; social support; state social security benefits