Reakce vybraných odrůd brambor pro zpracování na škrob na listovou aplikaci hnojiv - Šanderová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce bylo zhodnotit účinek listové aplikace hnojiv při pěstování brambor na škrob. V literárním přehledu je obecné seznámení s danou problematikou a dále je zde shrnut dosavadní vývoj a produkce brambor jak v České republice, tak i ve světě. Výsledky byly dosaženy z jednoletého polního pokusu, kde byly vysázeny dvě odrůdy brambor s rozdílnou délkou vegetační doby. Jednalo se o poloranou odrůdu Priamos a pozdní odrůdu Dominátor. V roce 2014 byl založen jednoletý polní pokus, kde byl hodnocen účinek aplikace roztoku močoviny, Lignohumátu a Energenu Fulhum v porovnání s variantou bez aplikace listových hnojiv. Hodnocen byl výnos hlíz, počet hlíz na rostlinu, hmotnost hlíz na rostlinu, průměrná hmotnost 1 hlízy, obsah a výnos škrobu. Z jednoletých výsledků bylo zjištěno, že listová hnojiva měla v tomto roce pozitivní vliv na výnos hlíz, ale nepotvrdil se vliv na výnos a obsahu škrobu. Obě ze sledovaných odrůd brambor pozitivně reagovaly na aplikaci Lignohumátu a to zvětšením hlíz. Odrůda Priamos měla průměrný výnos hlíz 50,3 t/ha a průměrný obsah škrobu 20,3%. Oproti tomu odrůda Dominátor měla výnos hlíz v průměru 59,8 t/ha, ale nižší obsah škrobu a to průměrně 17,6%.
Reaction of selected varieties of potatoes for processing into starch at foliar application of fertilizers
Keywords: brambory; listové hnojivo; výnos hlíz; obsah škrobu; odrůda; potatoes; foliar fertilizer; tuber yield; starch content; variety