Monitoring pěstování maloobjemových obilovin a pseudocereálií - Vacková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Pěstování alternativních plodin není u nás ničím novým. Některé plodiny byly v minulosti následkem stoupajících požadavků na celkové výnosy a změny stravovacích zvyklostí zcela potlačeny (pšenice jednozrnka), jiné přežívaly jen na několika málo místech (pohanka). Renesance jejich pěstování v ČR nastala po roce 1990 s rozvojem ekologického zemědělství. Cílem této práce bylo zhodnotit stav produkce maloobjemových obilovin a pseudocereálií (pšenice špalda, pšenice tvrdá, pšenice dvouzrnka, kamut, proso seté, laskavec, pohanka aj.) v ČR. V práci je uveden přehled maloobjemových obilovin a pseudocereálií pěstovaných v ČR, sestaven a vyhodnocen seznam současných pěstitelů, zpracovatelů a producentů osiv těchto plodin, vývoj ploch a produkce v ČR a porovnání se světovou produkcí.
Monitoring of minority cereals and pseudocereals growing
Keywords: maloobjemové obiloviny; pseudocereálie; ČR; produkce; minority cereals; pseudocereals; Czech Republic; production