Identifikace náročných životních situací a jejich zvládání u adolescentů /gymnasistů/. - Handlířová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je tvořena z teoretické a praktické části. Teoretická část obsahuje všeobecnou charakteristiku náročných životních situací jako je stres, frustrace a konflikt. Také jsou zde uvedeny techniky a faktory zvládání náročných životních situací. Praktická část obsahuje výzkum, který se zabývá vnímáním náročných životních situací adolescenty. Výzkum byl proveden pomocí dvou dotazníků. Na konci praktické části je shrnutí a zhodnocení výsledků.
The identification of difficult life situations and their overcoming by adolescents (grammer school students).
Keywords: Náročné životní situace; stres; stresory; fáze stresu; příznaky stresu; stresory v lidském životě; stres ve škole; frustrace; konflikt; techniky zvládání náročných životních situací; agrese; egocentričnost; identifikace; kompenzace; racionalizace; únik; izolace; regrese; fixace; potlačení; negativismus; faktory usnadňující zvládání náročných životních situací.; Difficult life situations; stress; stress agents; phase stress; stress symptoms; stressors in human life; stress at school; frustration; conflict; techniques for coping difficult life situations; aggression; egocentrism; identification; compensation; rationalisation; evasion; isolation; regress; fixation; suppression; negativism; factors to facilitation cope with difficult life situations.