PSYCHICKÁ ODLIŠNOST ROMSKÝCH DĚTÍ STARŠÍHO ŠKOLNÍHO VĚKU OD JEJICH VRSTEVNÍKŮ A DOPAD NA VÝCHOVU - Medlínová, Olga Izabela (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá odlišností romských dětí staršího školního věku od jejich vrstevníků z majority a tím, jaký má dopad na jejich výchovu. Zaměřuje se podrobně na historii a kulturu Romů, vysvětluje hodnotový systém této minority a zhodnocuje její silné a slabé stránky. Zaměřuje se i na děti staršího školního věku, na jejich prožívání dospívání a pohled společnosti na tuto cílovou skupinu. Práce se dotýká i vztahu Romů k víře nebo tím, jak členové tohoto etnika tráví svůj volný čas. Práce poodkrývá hierarchii v romské rodině a rozdílnou výchovu dětí oproti výchově v rodině z majority. V neposlední řadě práce poukazuje na fakt, že je k romskému dítěti potřeba přistupovat s ohledem na jeho romství. Přínos této práce vidím v tom, že jsem poodhalila problém vzdělávání romských dětí staršího školního věku. Zjistila jsem, že se touto problematikou zabývají autoři z celého světa. Domnívám se, že tato práce může čtenáři pomoci nahlédnout do problematiky vzdělávání romských dětí a lépe tyto děti pochopit.
Psychological differences Czech and Roma school children and its implications for education
Keywords: Romové; odlišnost Romů; dítě; starší školní věk; hodnoty Romů; romské tradice; sociálně patologické jevy; vzdělávání Romů; Romany; dissimalarity of Romany people; child; mid-school age; values of Romany people; Romany traditions; socio-pathological phenomenons; educating Romany people