Výchovně zdravotní edukace v oblasti adekvátního pohybového režimu u dospělých žen. Analýza preferovaných pohybových aktivit, výukový materiál - Reischlová, Renata (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá výchovně zdravotní edukací v oblasti adekvátního pohybového režimu u dospělých žen ve věkovém rozpětí 35 ? 50 let. Cílem práce je analyzovat problematiku adekvátního pohybového režimu a sestavení intervenčního programu tak, aby ženy po jeho absolvování uměly zařadit adekvátní pohybový režim natrvalo do svého životního stylu. Zároveň jsou v této práci s důrazem na adekvátnost analyzovány preferované pohybové aktivity. Výzkumná část přináší poznatky o pozitivním vlivu zpětné vazby intervenčního programu adekvátních pohybových aktivit ve vztahu k fyzickému, mentálnímu a sociálnímu zdraví žen. Ve statistickém vyhodnocení naměřených dat jsou analyzovány a porovnány výsledky a z nich vyvozeny závěry a doporučení pro naplánování adekvátního režimu, pro edukaci a autoedukaci v běžném životě. Bylo zjištěno, že ženy jsou schopny naplánovat adekvátní pohybové aktivity a zařadit je do svého životního stylu. V počáteční fázi lze doporučit edukaci žen odborníkem, který by pomohl s jejich naplánováním a dohlédl na správné technické provedení a dovedl je až k trvalému osamostatnění.
Health Education Strategy in the Field of Adequate Movement Regime of Female Adults. Analyze of preferred physical activities, learning material.\\
Keywords: adekvátní pohybový režim; výchova ke zdraví; střední dospělost žen; kontinuum Self; plánování adekvátních pohybových aktivit; adequate movement regime; health education; middle age of female adults; continuum of Self; analysis and planning of adequate movement activities