Radiologická asistence v urologii - Kukla, Michal (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na radiodiagnostické zobrazovací metody z oblasti urologie. Během zpracovávání bakalářské práce se ukázalo, že mnoho zobrazovacích metod jsou již zastaralé a jen zřídka se s jimi v dnešní době můžeme setkat. Práce byla rozdělena na dvě části. Na část teoretickou a část praktickou s předem stanoveným cílem. Cílem práce je vytvoření přehledu o radiodiagnostických metodách v urologické problematice a činnostech radiologického asistenta. Teoretická část se zabývá nastíněné anatomie vylučovacího systému lidského organismu, anatomie mužských pohlavních orgánů, přehledem diagnostických přístrojů s jejich využitím v urologii a kontrastními látkami využívané k detailnějšímu zobrazení dané problematiky s možnými nežádoucími účinky. V druhé části bakalářské práce se setkáme s analýzou dat a s grafy za pětileté období znázorňující různé zobrazovací metody, počet provedených vyšetření rozdělené do kategorií získaných z archivu Fakultní Thomayerovi nemocnice hlavního města České republiky v Praze. V diskuzi narazíte na grafy, které znázorňují odpovědi respondentů na otázky ve vytvořeném dotazníku pro radiologické asistenty s dotazy směřované na jejich zkušenosti z praxe a na pacienty docházející na urologické vyšetření pomocí zobrazovacích metod.
The role of radiographer in urology
Keywords: Zobrazovací metody; urologie; rentgen; výpočetní tomografie; magnetická rezonance; ledviny; kontrastní látky; Imaging methods; urology; x-ray; computed tomography; magnetic resonance; kidneys; contrast agents