Věková struktura obyvatelstva Jihočeského kraje a koncepce péče o staré občany - Bartková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná práce se zabývá věkovou strukturou obyvatelstva Jihočeského kraje v letech 1991 až 2007, s hlavním zaměřením na obyvatele starší 65 let. V úvodu se věnuje cílům a hypotézám práce, rešerši literatury a metodice zpracování. Další kapitoly se zabývají analýzou věkové struktury obyvatel a analýzou současných kapacit v zařízeních sociální péče pro staré občany, konkrétně v domovech pro seniory. Dále jsou identifikovány oblasti s vyšší mírou staršího obyvatelstva. Stěžejní částí celé práce je vlastní projekce vývoje počtu obyvatel Jihočeského kraje a jeho okresů do roku 2057, se zaměřením na obyvatele starší 65 let. Poslední kapitola se věnuje prognóze možné potřeby kapacit zařízení sociální péče pro staré občany v střednědobém horizontu. Práce je doplněna o kartografické výstupy, tabulky a grafy.
The population age structure of South Bohemia and the concept of social care for older people
Keywords: Jihočeský kraj; obyvatelstvo; projekce; prognóza; sociální péče; stárnutí; staré obyvatelstvo; věková struktura; South Bohemia; population; projection; forecast; social care; older people; age structure