Česká utopická literatura 20. a 30. let 20. století - Douchová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá utopickou a antiutopickou literaturou světové i české produkce. Hlavním tématem je ale česká utopická literatura 20. a 30. let 20. století. Pro ilustraci této tematiky ve zmíněném období, byla vybrána čtyři díla k podrobné analýze: Továrna na Absolutno (Karel Čapek), Velkovýroba ctnosti (Jiří Haussmann), Firma prorokova (Čestmír Jeřábek) a Dům o tisíci patrech (Jan Weiss). Tato díla jsou uvedena do literárně historického kontextu doby, je analyzován jejich obsah a uvedeno je i přijetí dobovou kritikou.
Utopian topics in 20th and 30th of 20th Century in Czech Literature
Keywords: utopie; utopická literatura; Karel Čapek; Jiří Haussmann; Čestmír Jeřábek; Jan Weiss; utopia; utopian literature; Karel Čapek; Jiří Haussmann; Čestmír Jeřábek; Jan Weiss