Kryptosporidiové infekce drůbeže - Kural, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2012)
V letech 2011 a 2012 byl sledován výskyt Cryptosporidium spp. ve 20 chovech kura domácího (Gallus gallus f. domestica). Z celkového počtu 270 vzorků byla pomocí specifického barvení oocyst kryptosporidií anilin-carbol-methyl violetí zjištěna přítomnost oocyst u 5 vzorků pocházejících z jednoho chovu. Celková DNA byla izolována z pozitivních i negativních vzorků. Pomocí nested PCR amplifikující gen kódující malou ribozomální podjednotku (SSU rRNA) byla detekována přítomnost specifické DNA kryptosporidií v 8 vzorcích. Sekvenční PCR analýza prokázala ve všech 8 případech přítomnost zatím nepopsaného genotypu, pracovně nazvaného Cryptosporidium hen genotyp, který je na základě fylogenetických analýz nejblíže příbuzný druhu C. bovis původně popsaného ze skotu.
Poultry cryptosporidiosis
Keywords: Cryptosporidium; prevalence; infekce; slepice; Cryptosporidium; prevalence; infection; hen