Výskyt sebevražedného chování u drogově závislých - Skořepová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce na téma: Výskyt sebevražedného chování u drogově závislých se v teoretické části zabývá vývojem drogové scény v České republice, protidrogovou politikou v České republice, vybranými studiemi zabývající se užíváním omamných a psychotropních látek, zdravotními a sociálními důsledky užívání omamných a psychotropních látek. Dále se zabývá sebevražedným chováním, jeho formami, druhy, způsoby a příčinami, motivací sebevražedného jednání, vývojem sběru dat a léčbou sebevražedného chování. Soubor tvořili pacienti Psychiatrické léčebny Červený Dvůr (dále jen PL ČD). Cílem práce bylo zjistit nejčastější důvody a způsoby sebevražedného chování u drogově závislých jedinců v PL ČD. Dalším cílem bylo zjistit, zda klienti PL ČD podstoupili nějakou léčbu po sebevražedném pokusu. Jako výzkumná metoda byl zvolen semistrukturovaný rozhovor s klienty PL ČD. Před vlastním výzkumem proběhlo v PL ČD dotazníkové šetření týkající se sebevražedného chování pro týmový projekt GA JU č. 103/2013/S "Vliv systematické psychoterapie na míru incidence úmyslného sebepoškozujícího jednání". Na základě údajů z dotazníkového šetření byli vybrání klienti pro vlastní diplomovou práci. Rozhovory byly provedeny s 8 respondenty.
The incidence of suicidal behavior among drug addicts.
Keywords: drogy; drogová závislost; sebevražedné chování; sebevražedný pokus; drugs; drug addiction; suicidal behavior; suicide attempt