Deník legionáře Vojtěcha Holana z roku 1920 - Štiková, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářská práce "Deník legionáře Vojtěcha Holana z roku 1920" je vytvořit kritickou edici a provést rozbor deníku. Hlavním tématem pramene je sibiřská anabáze a cesta legionářů do Československa. Práce se dělí do tří kapitol. První kapitola se věnuje historickému kontextu od začátku první světové války přes vznik československých legií v Rusku, sibiřskou anabázi až po postavení legionářů v Československu po roce 1948. Druhá kapitola přibližuje život autora deníku Vojtěcha Holana. Třetí se zabývá vnějším a vnitřním popisem pramene, tématem záznamů a reflexí obsahu zápisků. Součástí práce jsou vedle samotné edice také přílohy v podobě itineráře cesty, map, fotografií a dokumentů z Vojenského historického archivu.
Diary of a Legionnaire Vojtěch Holan from the year 1920
Keywords: deník; edice; ruský legionář; sibiřská anabáze; cesta do Československa; diary; edition; Russian legionnaire; Siberian anabasis; journey to Czechoslovakia