Vliv církevního majetku na průběh pozemkových úprav - Novotný, Patrik (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku historického vývoje vlastnictví církevního majetku a jeho vlivu na průběh pozemkových úprav v kontextu tzv. církevních restitucí v České republice. Bývalý majetek církví nebyl po změně režimu zahrnut do obecného restitučního zákona a v následujících letech se téma těchto restitucí stalo jedním z důležitých sporů české politiky a veřejných diskuzí. Závěrem je prezentováno řešení majetkového narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.
Impact of church land ownership on land consolidation process
Keywords: církve a náboženské společnosti; církevní restituce; historický vývoj; církevní majetek; pozemkové reformy; pozemkové úpravy; majetkové narovnání; churches and religious societies; church restitutions; historical development; church property; land reforms; land alterations; property settlement