Vytvoření a ověření kompenzačního programu pro hráče ledního hokeje HC Motor České Budějovice - kategorie mladší žáci - Špírková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je vyšetřit možné svalové dysbalance u hráčů ledního hokeje HC České Budějovice - kategorie Mladší žáci. Následně vypracovat kompenzační program obsahující baterii cviků a ten poté zařadit do tréninkového programu hokejistů po dobu 3 měsíců. Na závěr kompenzačního programu provést výstupní vyšetření a posoudit stav svalů a efektivitu kompenzačního programu. Získané výsledky budou vyhodnoceny v závěru práce statistickými metodami a prezentovány pomocí grafů a tabulek. Pomocí rešerše literatury byla obsahovou analýzou vypracována teoretická část práce. Vstupní vyšetření nám ukázalo výskyt svalových dysbalancí u většiny zkoumaných partií. Největší však u přímé hlavy quadriceps femoris, kdy mladší žáci B měli na pravé dolní končetině procento výskytu zkrácení 100 % a 90,9 % na levé dolní končetině. U mladších žáků A byl zjištěn největší výskyt bederní lordózy, a to 94,1 %. Zjištěná byla také viditelná asymetrie ramen ze 76,5 % u mladších žáků A a z 95,5 % u mladších žáků B, jenž je zapříčiněna jednostrannou zátěží v podobě držení hokejové hole.
Creation and verification of compensation program for ice hockey players atom HC Motor České Budějovice
Keywords: Lední hokej; svalové dysbalance; kompenzační program; testování; posturální a fázické svaly; Ice hockey; muscle imbalance; compensation program; testing; postural and phasic muscles