Orthorexie nervosa u adolescentů - Klásková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Ústředním tématem bakalářské práce je aktuální, ale poměrně málo prozkoumaný a v českém prostředí ne příliš známý koncept orthorexie nervosa, který lze charakterizovat jako patologickou posedlost zdravou stravou. V současnosti se vedou debaty o tom, zda se jedná o nově vzniklou poruchu příjmu potravy nebo syndrom některé z již existujících poruch, přičemž se názory odborníků na toto téma rozcházejí. V teoretické části proto tento koncept vymezujeme a blíže se zabýváme jeho prevalencí, příčinami, důsledky a možnostmi léčby. Věnujeme se také popisu období adolescence, poruch příjmu potravy a vybraných Self konceptů, konkrétně sebehodnocení a self-efficacy. Výzkumná část práce má podobu kvantitativního designu. Empirickým cílem práce je zjistit vztah mezi orthorexií nervosou a poruchami příjmu potravy a rovněž vztah mezi orthorexií nervosou, sebehodnocením a self-efficacy u cílové skupiny adolescentů. Dílčím cílem je ověřit případný rozdíl ve výskytu orthorexie nervosy v závislosti na pohlaví a typu navštěvované střední školy. Výzkumný vzorek tvořilo 397 studentů střední odborné školy a gymnázia ve věku od 15 do 20 let. Pro účely výzkumu byl použit dotazník ORTO-15, Test jídelních postojů (EAT-26), Rosenbergova škála sebehodnocení (RSES) a Dotazník obecné vlastní efektivity (DOVE). Výsledky prokázali, že u našeho výzkumného souboru existuje statisticky významný pozitivní vztah mezi orthorexií nervosou a abnormálními postoji k jídlu jako je dietní chování, bulimie a nadměrné zabývání se jídlem a orální kontrola. Mezi orthorexií nervosou a vybranými Self koncepty jsme nenalezli statisticky významný vztah. Z výsledků dále vyplynulo, že je výskyt orthorexie nervosy statisticky signifikantně vyšší u žen než u mužů a u studentů gymnázia oproti studentům střední odborné školy.
Orthorexia nervosa in adolescents
Keywords: adolescence; orthorexie nervosa; poruchy příjmu potravy; sebehodnocení; self-efficacy; adolescence; orthorexia nervosa; eating disorders; self-esteem; self-efficacy