Atomový zákon a jeho uplatnění pro významné zdroje ionizujícího záření (skiagrafické pracoviště) - Mašková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své práci jsem se zabývala Atomovým zákonem a jeho uplatněním pro významný zdroj ionizujícího záření na skiagrafickém pracovišti. Rozpracovala jsem konkrétní požadavky související legislativy za účelem získání povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k používání významného zdroje ionizujícího záření, konkrétně skiagrafického zařízení na lékařských pracovištích. Dále jsem zpracovala konkrétní povinnosti držitele povolení a požadavky na zajištění radiační ochrany pacientů a obsluhujícího personálu. Cílem práce je usnadnit žadatelům o ''povolení k nakládání s významnými zdroji ionizujícího záření'' orientaci v současné legislativě. Poskytnout informace, jakým způsobem postupovat při zpracování dokumentace, požadované pro jednotlivé povolované činnosti a jak eliminovat případné nedostatky nebo závady, které se nejčastěji vyskytují při kontrolách SÚJB.
The atomic law and its application for utilization of significant X-ray sources (skiagraphy workplaces)
Keywords: atomový zákon; držitel povolení; kontrolní činnost; radiační ochrana; zdroj ionizujícího záření; žádost o povolení; atomic act; holder of the permission; radiation protection; source of ionizing radiation; the inspection; the licence of the State Office for Nuclear Safety