DĚJINY MICHLOVY HUTI V 17. A 18. STOLETÍ. PŘÍSPĚVEK K HISTORII ŠUMAVSKÉHO SKLÁŘSTVÍ - Nováková, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce ,,Dějiny Michlovy hutě v 17. a 18. Století'' si klade za cíl přiblížit historii šumavské sklářské hutě proslavené objevem křídového skla. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola stručně představuje panství Vimperk a vrchnost, pod kterou vybraná huť patřila. Další část se věnuje problematice šumavského sklářství v období 17. a 18. století. Třetí kapitola podává informace o výrobě skla a sklářském nářadí a představuje výrobky, které zmiňovaná huť vyráběla. Stěžejní částí této práce je čtvrtá kapitola, která se zabývá touto hutí. Představuje jednotlivé huťmistry a jejich práva a povinnosti. Věnuje se také celkovému postavení Michlovy hutě ve vybraném období. Součástí práce je také obrazová příloha.
History of Michlova Huť in 17th and 18th Century. Contribution to History of Sumava Glass Industry.
Keywords: Sklářství; Michlova Huť; historie; kultura; sklářské hutě; Glass Industry; Michlova Huť; history; culture; glassworks