Čarodějnictví na Třeboňsku v raném novověku - Krejčí, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem předkládané bakalářské práce je problematika čarodějnictví na panství Třeboň v letech 1590-1783. Hlavní úkol je přiblížit a objasnit vztah mezi čarodějnictvím a lidovou kulturou na základě trestně právních pramenů dochovaných ve fondu Velkostatek Třeboň. Dále se budu snažit přiblížit rozdíl mezi normativním a faktickým postihem těchto činů za pomoci dochovaných smolných knih. Do centra pozornosti se dostanou i konkrétní aktéři, kteří stanuli před vrchnostenským soudem, a rovněž bude přiblížen průběh soudního řízení s Františkem Řezáčem za využití metody historické antropologie.
Witchcraft in dominion of Třeboň in the early modern age
Keywords: čarodějnictví; třeboňské panství; raný novověk; magické praktiky a pověry; hrdelní soudnictví; witchcraft; dominion of Třeboň; early modern age; magical practices and superstitions; guttural justice