Obraz a kult sv. Rocha v jižních Čechách v 17. a 18. století - Hojková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá kultem sv. Rocha v 17. a 18. století v Čechách. Úvod práce je věnován životu světce, jeho legendám, kultu a základnímu přehledu jeho ikonografie v evropském umění. Další část práce se zabývá historií morových epidemií a jejich vlivem na mentalitu obyvatelstva převážně v 17. a 18. století. Na tuto kapitolu plynně navazuje další část práce, věnující se politické situaci v pobělohorském období v Čechách. Kapitola shrnující památky zasvěcené sv. Rochu podává ucelený přehled o sochařských a architektonických památkách na území Čech. Zvláštní pozornost zde je pak věnována kultu a památkám tohoto světce v Jihočeském kraji.
The image and the cult of St. Rocha in south Bohemia in the 17th and 18th century
Keywords: sv. Roch; kult; jižní Čechy; evropské umění; St. Roch; cult; South Bohemia; European art