Zpracování biomasy pro přímé spalování. - Marek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo vytvořit přehled možností využití biomasy pro energetické účely a technologií úpravy biomasy pro přímé spalování. Dále pak byla posuzována energetická náročnost výroby dřevěných briket a porovnáváno množství energie do procesu dodané, s množstvím energie získané spálením těchto briket. Jako data pro posouzení byly použity měsíční spotřeby energií z let 2009 a 2010. Průměrná hodnota dodané energie do výrobního procesu činí 91,9 kWh na tunu vyrobených briket v roce 2009 a 89,8 kWh/t v roce 2010. Množství vložené energie do výroby briket je pak 15 450,7 MJ na tunu briket. Při porovnání s výhřevností briket pak důsledkem celého výrobního procesu došlo k energetickému zhodnocení paliva.
Biomass processing for direct combustion
Keywords: biomasa; energetické plodiny; spalování biomasy; úprava biomasy; kotle na biomasu; briketování; peletování; energetická náročnost; výhřevnost briket; biomass; energy crops; biomass; biomass change; biomass boilers; briquetting; pelleting; energy consumption; calorific value fuel.