Nekonvenční měnové politiky v teorii a empirii - Lexa, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá nekonvenčními měnovými politikami, ke kterým významné centrální banky v důsledku globální finanční a hospodářské krize v posledních letech přistoupily. Cílem práce je uceleně představit nejvýznamnější nekonvenční politiky, analyzovat na časových řadách efektivitu těchto přístupů ve vybraných státech (Japonsko, USA, Velká Británie, eurozóna a ČR) a statisticky testovat dopady nekonvenčních politik na mezinárodní obchod.
Unconventional monetary policy in theory and empirical evidence
Keywords: nekonvenční měnová politika; kvantitativní uvolňování; úvěrové uvolňování; avizování budoucích politik; záporná úroková sazba; devizové intervence; vrtulníkové peníze; rozvaha centrální banky; mezinárodní obchod; unconventional monetary policy; quantitative easing; credit easing; forward guidance; negative interest rates; foreign exchange intervention; helicopter money; central bank balance sheet; international trade.