Téma homosexuality ve vybraných románech W.S. Burroughse - Chloupý, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá interpretací tří literárních děl Beatnické generace: románů Junkie (1953), Naked Lunch (1959) a Queer (1985) od Williama Sewarda Burroughse. Východiskem práce je přiblížení beatnické generace i autorovy tvorby s ohledem na jeho vlastní zážitky a postoje. Praktická část se soustředí na charakteristiku hlavních postav s ohledem na jejich zkušenost s homosexualitou. Dále si všímá motivu užívání drogy jako prostředku úniku z reality a zároveň jako příčiny následného tragického konce. Zkoumán je i motiv cesty jako další prostředek úniku z reality a hledání individuální identity a smyslu života. Závěr shrnuje mnohoznačnost Burroughsových textů, které odrážejí autorovy osobní priority a dojmy, ale i jeho kritický postoj vůči společnosti.
The Theme of Homosexuality in the Works of W.S. Burroughs
Keywords: William Seward Burroughs; Beat Generation; americká literatura; homosexulita; droga; cesta; William Seward Burroughs; Beat Generation; American literature; homosexuality; drug; journey