Mateřská centra - Kravarová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá srovnáním vývoje mateřských center v Německu a v České republice. První část definuje mateřská centra, charakterizuje jejich podstatu a poslání ve společnosti. V následující části popisuje proces zakládání mateřských center a problémy, které při něm mohou nastat. Stěžejní část obsahuje charakteristiku vývoje mateřských center v Německu, kde tato centra vznikla, a jejich vývoj v České republice. Konkrétní příklad vývoje mateřského centra ukazuje na M-CENTRU PRO MLADOU RODINU v Českých Budějovicích. Německá i česká mateřská centra prošla velmi podobným vývojem, liší se pouze formou nabízených aktivit. Poslední část práce je věnována významu mateřských center pro matky, otce, děti a společnost. Hlavním přínosem pro matky je moţnost vyjít z izolace, kam se celodenní péčí o malé děti dostávají. Mateřská centra také významně přispívají k rozvoji občanské společnosti.
Mother Centres. Comparison of their Development in Germany and in the Czech Republic
Keywords: mateřská centra; nezisková organizace; mateřská dovolená; rodina; volný čas; péče o děti; občanská společnost; mother centers; nonprofit organization; maternity leave; family; free time; child welfare; civil society