Anti-hemostatické účinky serpinů z klíštěte Ixodes ricinus - Ederová, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Antihemostatické účinky čtyř rekombinantně připravených serpinů z klíštěte Ixodes ricinus (IRS 2, IRS 3, IRS 5 a IRS 8) byly otestovány metodou průtokové cytometrie. Ke zjištění rozdílů v trombocytární agregaci a aktivaci po inkubaci vzorků s konkrétním serpinem byly použity fluorescenčně značené protilátky proti povrchovým molekulám krevních destiček. Účinek serpinů na koagulační kaskádu byl hodnocen na základě protrombinového času, aktivovaného parciálního tromboplastinového času a trombinového času.
Antihemostatic effects of serpins from the tick Ixodes ricinus
Keywords: serpiny; trombocyty; hemostáza; hemokoagulace; průtoková cytometrie; koagulometrie; serpins; platelets; haemostasis; coagulation; flow cytometry; coagulometry