Informovanost žen o vrozených vývojových vadách - Wackershauserová, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
WACKERSHAUSEROVÁ M. 2015: Informovanost žen o vrozených vývojových vadách. Bakalářská práce. Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity. České Budějovice. 49 s. Bakalářská práce se zabývá informovaností žen o vrozených vývojových vadách na Pelhřimovsku, dále se zaměřuje na vyšetření podstupovaná během těhotenství a na prevenci vzniku vrozených vývojových vad. Práce má teoretickou a praktickou část, která byla získána pomocí šetření. Výzkum byl prováděn na základě dotazníkového šetření, které se skládalo z dvaceti otázek. Dotazník byl vyplněn osmdesáti pěti respondenty, z nichž 61 % uvádí, že ví, co to vrozená vývojová vada znamená. Mezi nejznámější vady podle respondentů patří: Downův syndrom, rozštěp patra, vrozené vývojové vady srdce, rozštěp páteře. Během gravidity budoucí matky nejčastěji podstupují vyšetření ultrazvukové a odběr krve, avšak některé podstupují i náročnější vyšetření, ovšem v malé míře.
Women's awareness of congenital defects
Keywords: Vrozená vývojová vada; těhotenství; zdravotní vyšetření.; Congenial developmental defect; pregnancy; medical examination