Ekonomická přidaná hodnota - Tauschová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zaměřuje na zhodnocení finanční situace analyzovaného podniku pomocí ukazatele ekonomické přidané hodnoty. V teoretické části je charakterizována ekonomická přidaná hodnota, popsán její vznik, varianty výpočtu a možnosti využití tohoto ukazatele. Dále jsou vymezeny nutné úpravy účetních dat vedoucí k dosažení dat ekonomických, postupy pro stanovení nákladů na kapitál a pyramidový rozklad ekonomické přidané hodnoty. Praktická část je cílena na výpočet ekonomické přidané hodnoty variantou entity a equity v hodnocené společnosti, na porovnání výsledků těchto dvou variant, na pyramidový rozklad EVA equity v roce 2014 ve srovnání s rokem 2013, a také na alternativy k ekonomické přidané hodnotě.
Economic Value Added
Keywords: finanční analýza; ekonomická přidaná hodnota; vážené průměrné náklady kapitálu; pyramidový rozklad; financial analysis; economic value added; weighted average cost of capital; pyramid decomposition