Herbivorie terestrických plžů jako faktor ovlivňující složení lučního společenstva - vliv na semenáče - Hrubá, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
V mém manipulativním experimentu zkoumám efekt herbivorie terestrických plžů a gapů na semenáče rostoucí v lučním společenstvu. Tato studie ukazuje pozitivní efekt jak odstranění herbivorie, tak gapů na uchycení a růst semenáčů. Negativní efekt herbivorie byl více patrný v gapech než v neporušené vegetaci. Citlivost druhů na herbivorii a pozitivní odpověď na gap se lišila druh od druhu.
Herbivory of terrestrial gastropods as a factor influencing composition of a meadow community - effect on seedlings
Keywords: terestričtí plži; herbivorie; gap; ohrazení; interakce; facilitace; terrestrial gastropods; herbivory; gap; excloser; interaction; facilitation