Životní styl zdravotnického záchranáře - Kabilková, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Průběh zátěžové situace a následné vypořádání se s danou skutečností, je dán přizpůsobením životních podmínek, prostředí a typy úkolů v souvislosti s lidskými možnostmi. Zejména v oblasti pomáhajících profesí se může dostavit nepřiměřená zátěž v součinnosti s emocionální, psychickou a fyzickou náročností dané činnosti. Od zdravotnického pracovníka se očekává velmi vysoká odborná úroveň, schopnost reagovat na fyzickou práci, obsluhovat moderní přístrojovou techniku ve zdravotnictví. Do práce zdravotníka je zahrnuta i administrativní činnost, umění jednat s nemocnými klienty, v časové tísni za náročných okolností. Všechny tyto požadavky na výkon povolání zdravotnického pracovníka jsou velmi náročné, mnohdy vyčerpávající na osobnost člověka. Tato práce je tematicky zaměřena na zmapování životního stylu v profesi zdravotnického záchranáře. Výzkum probíhal mezi zdravotnickými záchranáři v Moravskoslezském kraji formou kvantitativního výzkumu. Cílem práce byla také analýza řešení problémů spojené s výkonem povolání a návrh možností zvládání psychicky a fyzicky náročných situací. První hypotéza, která měla potvrdit vliv povolání zdravotnického záchranáře na životní styl byla potvrzena 35 (62%) z 57 (100%) respondentů. Následující hypotéza, která měla ověřit bagatelizaci problémů na pracovištích záchranných služeb spojené s výkonem povolání zdravotnického záchranáře byla rovněž potvrzena. Pro správné jednání a chování v náročných život zachraňujících situacích je podle mého názoru nutné apelovat na zachování psychické a fyzické rovnováhy u každého zdravotnického pracovníka v záchranných službách.
Life style of a rescuer
Keywords: Aktivita; návykové látky; syndrom vyhoření; stres; zdraví; zdravotnický záchranář; Active; addictive substance; burn-out-syndrome; stress; health; rescue worker