Analýza nářečí v obci Bechyňská Smoleč - Janečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem práce je rozbor nářeční situace v obci Bechyňská Smoleč patřící do nářeční podskupiny jihozápadočeské. Materiál k analýze byl čerpán z nahrávek běžně mluvené řeči od tří generací (staré, střední a nejmladší). Nejprve je provedena hláskoslovná, tvaroslovná a lexikální analýza jevů mluveného jazyka. Cílem práce je posoudit současný stav dialektu v této lokalitě, stupeň zachovalosti nářečí a vliv nadnářečního útvaru, obecné češtiny.
An Analysis of regional dialects spoken in Bechyňská Smoleč
Keywords: nářeční situace; jihozápadočeská podskupina; interdialekt obecná čeština; hláskosloví; tvarosloví; příznakové rysy; pravopis fonetický; dialectal situation; south-west Bohemian subgroup; common Czech interdialect; phonetics and phonology; morphology; marked features; phonetic orthography