Trávení volného času seniorů v rezidenčních zařízeních pro seniory - Rybanská, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na trávení volného času seniorů v rezidenčních zařízeních pro seniory v Pardubickém kraji. Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do sedmi základních okruhů: stáří a stárnutí, změny spojené se stářím, demografie stárnutí, ageismus, volný čas, volnočasové aktivity pro seniory v rezidenčních zařízeních a jejich význam a typy rezidenčních zařízení v České republice dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Cílem práce bylo zjistit, jaké aktivity jsou nabízeny a realizovány v rezidenčních zařízeních pro seniory a dále jak hodnotí pracovníci v oblasti sociálních služeb četnost a různorodost aktivizačních činností v jejich zařízení. Šetření kvantitativního charakteru ukázalo, že nejčastěji zastoupenými činnostmi jsou muzikoterapie, reminiscence a kognitivní trénink, avšak nejoblíbenějšími aktivitami jsou muzikoterapie, animoterapie a společné vaření. Naopak nejméně oblíbené jsou náboženství a sportovní činnosti. Dále bylo zjištěno, že aktivit je dle respondentů pro klienty dostatek a ve většině případů by nabídku nedoplňovali.
Spending free time by seniors in residential facilities for seniors
Keywords: senioři; volný čas; volnočasové aktivity; rezidenční zařízení; Pardubický kraj; seniors; free time; leisure-time activities; residential institutions; region of Pardubice