Využití programu MS Excel pro řešení netradičních úloh z aritmetiky se žáky 1.stupně ZŠ - Verner, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavní cíle mé diplomové práce jsou dva. Prvním z nich je seznámit žáky 1. stupně ZŠ s některými netradičními matematickými úlohami, které jsou v mé práci reprezentovány projekty Matematický klokan, Matematická olympiáda a sbírkami pro přípravu dětí k přijímacím zkouškám na osmiletá gymnázia. Druhým cílem je vytvoření matematické sbírky úloh, jejíž řešení budou žáci vytvářet pomocí počítačového programu MS Excel. Po shrnutí základních informací o organizaci, struktuře a celkové užitečnosti zmíněných matematických projektů, představím tedy v rámci druhé, praktické, části mé diplomové práce vlastní sbírku úloh vytvořenou v programu MS Excel. Jejím hlavním úkolem je počítačový program žákům představit a naučit je v něm alespoň na základní úrovni pracovat a orientovat se. Zároveň chci žákům ukázat, že tento program je zajímavou a pro ně samotné jistě i zábavnou formou schopen pomoci vypočítat matematické příklady, se kterými se setkávají v učebnicích či v různých výše uvedených matematických projektech. Vytvořenou sbírku vyzkouším v praxi během mého výukového experimentu, jehož průběh, závěry a celkový monitoring, je také součástí této práce.
Solving unconventional arithmetical problems supported by MS Excel with primary pupils