Prostorové ptydepe ( kovová plastika) - Dandová, Irena (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace Tato práce se skládá z několika částí. Hlavní, praktická část tvoří cyklus kovových plastik s písemnou tématikou, zvaný ''Prostorové ptydepe'', skládá se ze tří kusů solitérních plastik se zaměřeným motivem na písemnou komunikaci společnosti a kultur. Teoretická část je koncipována jako stručný přehled klínového písma. Týká se vzniku písma a postupného vývoje. Součástí je zavedeno k písemnostem, schopnosti komunikace a písmařskému náčiní. Druhá část je věnována motivačnímu a inspiračnímu postoji k plastikám. Poté se jedná o ideologické a motivační procesy, které mě vedly k zhotovení této práce. Její součástí je i tvarový, konstrukční a podrobný popis plastiky. Další část obsahuje praktickou část. Text je doprovázen reprodukcemi, reprezentující solitérní plastiky.
Spacial Ptydepe (metal plastic)