Problematika ošetřovatelské péče u klienta s celkovou a epidurální, spinální anestézií - Předotová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt:Problematika ošetřovatelské péče u klienta s celkovou a epidurální, spinální anestézií Tématem bakalářské práce je ??Problematika ošetřovatelské péče u klienta s celkovou a epidurální, spinální anestézií. Práce má tři cíle. Prvním cílem je zmapovat znalosti sester v oblasti celkové anestézie. Dalším cílem je zmapovat sesterské znalosti v oblasti epidurální, spinální anestézie. Třetím posledním cílem je zjistit dodržování zásad ošetřovatelské péče u celkové a epidurální, spinální anestézie.Práce má teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá definováním celkové a epidurální, spinální anestézie, jejich indikacemi a kontraindikacemi, anatomií páteřního kanálu, používanými farmaky a ošetřovatelskou péčí před, při a po anestézii celkové i epidurální a spinální. Výzkumná část je tvořena kvantitativní metodou sběru dat technikou dotazníku. Do výzkumného šetření byly zapojeny standardní oddělení Chirurgie, Gynekologie a ortopedie a Jednotky intenzivní péče včetně traumatologie. Dotazník byl určen sestrám a obsahoval 35 otázek, které lze rozdělit na identifikační a znalostní.Cíle bakalářské práce byly splněny. Hypotézy číslo jedna ?? Sestry jsou lépe informované v oblasti celkové anestézie než v oblasti spinální, epidurální anestézie?? byla vyvrácena. Hypotézy číslo dvě?? Sestry na odděleních JIP a traumatologie více dodržují zásady ošetřovatelské péče u klientů s epidurální, spinální anestézií než sestry na standardních odděleních?? a číslo tři ??Sestry dodržují zásady ošetřovatelské péče u klientů s epidurální, spinální anestézií?? byly vyvráceny. Hypotézy s číslem čtyři ?, Sestry na standardních odděleních ošetřují větší počet pacientů po celkové anestézii??, číslem pět ?? Sestry na JIP a traumatologii hodnotí pozitivněji epidurální, spinální anestézii než celkovou?? a číslem šest??Sestry udávají, že pacienti při možnosti výběru volí častěji anestézii celkovou před epidurální, spinální anestézií??byly potvrzeny.Z výsledků výzkumného šetření nám vyplynulo, že sestry nemají dostatečné informace o oblasti celkové a epidurální, spinální anestézie. Proto by tato práce mohla být využita k dalšímu vzdělávání sester pro zlepšení jejich informovanosti a dodržování zásad ošetřovatelské péče v oblasti celkové i epidurální, spinální anestézie. Proto bude vytvořen edukační materiál o celkové a epidurální, spinální anestézii, určený sestrám ke zvýšení jejich informovanosti. Vyšší informovanost sester by mohla vést ke zkvalitnění poskytované ošetřovatelská péče.
Problems in nursing care for klient with general and epidural, spinal anesthesia
Keywords: Celková anestézie; Epidurální anestézie; Operační péče; Ošetřovatelská péče; Předoperační péče; Pooperační péče; Spinální anestézie; general anaesthesia; epidural spinal anaesthesia; nursing care; pre-operation; perioperation and pos-operation care.