Vliv turismu a managementu krajiny v Šumavském národním parku a Chráněné krajinné oblasti na společenstva epigeických brouků - Šťastný, Jakub (Jihočeská univerzita, 2008)
Studie vlivu turismu a různého managementu krajiny na společenstva epigeických brouků byla prováděna metodou zemních pastí v horské oblasti Šumavy (Národní park a Chráněná krajinná oblast). Pasti byly rozmístěny na levé straně Lipenské nádrže s různou intenzitou antropogennítho tlaku (parkoviště, břeh vodní nádrže a remízek). Nejméně druhů vykazovala plocha s nejsilnějším antropogenním ovlivněním (parkoviště). Nejvyšší počet druhů byl zjištěn, v důsledku ekotonálního efektu, na břehu. Struktura společenstva lokalit parkoviště a břehu byla z 60 % tvořena eurytopními druhy. Pouze na lokalitě remízku byly stenotopní druhy v dominanci. Hlavním faktorem působícím na společenstva epigeických brouků bio-topů břehu a parkoviště je pravidelný a intenzivní management (sečení, aplikace herbicidů, fragmentace).
THE EFFECT OF TOURISM AND MANAGEMENT OF LANDSCAPE IN ŠUMAVA NATIONAL PARK AND LANDSCAPE PROTECTED AREA ON COMMUNITIES OF EPIGEIC BEETLES
Keywords: epigeičtí brouci; společenstva; turismus; management péče; Šumava (Národní park a Chráněná krajinná oblast); epigeic beetles; beetle communities; tourism; landscape management; Šumava (National Park and Protected Landscape Area)