Půst pro zdraví - Ďurčová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná práce seznamuje s možnostmi léčby půstem či hladovkou. Teoretická část bude věnována tomu, jak a kde se tato netradiční metoda využívá. Zaměřena bude na krátkodobý (1den) a středně dlouhý (5 až 7 dní) půst. Obsah této bakalářské práce je na základě konzultací s vedoucím práce. Předmětem zkoumání je zdravotní vliv krátkodobého a střednědobého půstu na zdravotní stav. Cílem práce bude analyzovat zdravotní vliv uvedených půstů (vliv na psychiku, fyzické vlivy) u několika vybraných jedinců (4 až 5 osob). U střednědobého půstu bude pozorováno a zkoumáno, zda dochází k nějakým psychickým a fyzickým změnám nebo k nežádoucím komplikacím. Tyto údaje budou analyzovány a všechna získaná data (kvalitativní výzkum), budou přehledně zpracovány do výsledku. Dále se předkládaná práce zaměří na studii a výsledky podobně zaměřených prací a v porovnání bude vyvolána diskuse, která zdůvodní a vysvětlí dosažené výsledky. Na závěr budou výsledky konkretizovány a uvedeny do doporučení pro zájemce o tento způsob pročištění organismu.
Fasting for health
Keywords: půst; hladovka; zdraví; léčba hladem; očista organismu; fasting; hunger strike; health; hunger therapy; organism purgation