Allen Ginsberg jako básník beatnické generace - Kolářová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Předmětem zkoumání bakalářské práce bude beatnická generace a její hlavní představitelé v oblasti americké poválečné poezie. Práce nejprve stručně charakterizuje beatnickou generaci od jejího vzniku v 50. letech a zmíní filozofické, myslenkové a literární hodnoty jejích autoru (Kerouac, Ginsberg, Ferlinghetti, Snyder). Jádrem práce bude literárněvědná analýza poezie básníka Allena Ginsberga. Práce se soustředí na okolnosti vzniku, vydání a veřejné čtení Ginsbergových básní, které pod tlakem cenzury vycházely v nakladatelství City Lights, a dále zmíní okolnosti Ginsbergova pobytu v tehdejsím Československu v roce 1965 a v literárním kontextu provede analýzu básně King Of May, která se k této události úzce vztahuje.
Allen Ginsberg and the Beat Generation