Vybraná oceněná díla pro děti a mládež z nakladatelství Albatros a jejich uplatnění ve volnočasové výchově ke čtenářství - Spěváková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na volnočasové literárně výchovné aktivity v lekcích čtenářských klubů s cílem na vypracování pracovních listů do těchto lekcí. Jednotlivé lekce jsou zaměřeny na vybraná oceněná díla z nakladatelství Albatros. Díla byla vybrána na základě jejich vhodnosti dle věku účastníků a sice pro první a druhý stupeň základního vzdělávání. V práci je stručně popsána historie nakladatelství Albatros, jednotlivá ocenění, která se dílům udělují a výčet oceněných děl. V další kapitole jsou rozbory jednotlivých děl, která byla v práci použita. Na rozbory navazuje kapitola s výčtem použitých metod. V následující kapitole, která je již praktickým rozborem lekcí, se s pomocí vypracovaných pracovních listů uskutečnily lekce čtenářských klubů pro první a druhý stupeň základní školy, jejich celkové zhodnocení je v závěru této kapitoly.
Selected award-winning from the Albatros publishing house and their application in leisure literary education
Keywords: děti a mládež; nakladatelství Albatros; volnočasová výchova; pracovní listy; čtenářský klub; Children and young adult; Albatros publishing house; worksheets; reading club; leisure activities