Rentabilita fotovoltaických elektráren - Weber, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na návratnost investice do fotovoltaické elektrárny a rozptýlení obav investorů. Vzniklé po retroaktivní novele zákona o obnovitelných zdrojích. Práce si klade za cíl přepočíst reálnou dobu návratnosti u skutečné FVE za pomoci mnou vytvořených případových modelů, a objektivní hodnocení dosažených výsledků. V teoretické části práce seznamuje s vývojem fotovoltaiky v ČR, legislativním a ekonomickým pohledem na danou problematiku. Dále představuje důvody a následky zavedení odvodu daně z fotovoltaických elektráren. Analytická část ukazuje jednotlivé modelové situace související s budoucí změnou výše odvodu daně. Popisuje reálnou FVE a data, které vyprodukovala. V této části jsou také stanovené podmínky, ze kterých modely vycházejí. Závěrem této kapitoly je srovnání výsledků.
Return on photovoltaic
Keywords: fotovoltaika; návratnost investice; odvod daně; photovoltaic; return of investment; tax payment