Identifikace a izolace genu kódujícího peroxiredoxin, detoxifikačního enzymu zapojeného do antioxidativní obrany klíštěte Ixodes ricinus - Havran, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Antioxidantní enzymy hrají důležitou roli v ochraně proti kyslíkovým radikálům, které se vytvářejí během aerobního metabolismu, a stejně tak proti hostitelské imunitní odpovědi. Peroxiredoxin izolovaný i klíštěte Ixodes ricinus patří do skupiny 1CysPrx. Je exprimován ve všech stádiích klíštěte (larva, nymfa, dospělec) a také ve zkoumaných tkáních. Celý gen (EU373821) je 756 bp velký a skládá se z 251 aminokyselin, které kódují 27.94 kDa velký protein. Toto je první zpráva izolace detoxifikačního enzymu (peroxiredoxin) zahrnutého v antioxidantní obraně klíštěte Ixodes ricinu.
Identification and isolation gene encoding peroxiredoxin, detoxification enzyme involved in antioxidant defense of hard tick Ixodes ricinus.
Keywords: peroxiredoxin; oxidativní stres; antioxidativní enzymy; Ixodes ricinus; peroxiredoxin; oxidative stress; antioxidative enzyme; Ixodes ricinus