Povědomí všeobecných sester o léčbě celiakie - Holejšovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Abstrakt Cíl práce: Bakalářská práce se zabývá povědomím všeobecných sester o léčbě celiakie. První kapitola teoretické části je zaměřena na trávicí soustavu, tenké a tlusté střevo. Následuje kapitola věnovaná definici celiakie, její historii a objasnění pojmu lepek. V další kapitole jsou uvedeny projevy, diagnostika a léčba celiakie a dále zdravotní rizika k ní přidružená. Čtvrtá kapitola práce je věnovaná bezlepkovým potravinám, jejich označení, základním pravidlům při nákupu bezlepkových potravin a přípravě bezlepkové stravy. Pátá kapitola práce je zaměřena na příspěvky zdravotních pojišťoven na bezlepkovou stravu. Následující kapitola se věnuje hospitalizaci celiaka ve zdravotnickém zařízení a je v ní uvedeno několik rad k hospitalizaci. V poslední kapitole teoretické části se pojednává o edukaci, roli všeobecné sestry při edukaci pacienta s celiakií, formách edukace a jsou zde uvedeny nejčastější mýty spojené s celiakií. V empirické části bylo prvním cílem zmapovat povědomí a znalosti všeobecných sester o celiakii, jejích příznacích, projevech a léčbě. Druhým cílem bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče o pacienty s celiakií. Způsob dosažení cíle: Stanovených cílů bylo dosaženo pomocí výzkumného šetření, které bylo realizováno pomocí kvalitativního přístupu, metodou dotazování. Pro sběr dat byla zvolena metoda polostrukturovaného rozhovoru. Zkoumaný soubor tvořilo osm všeobecných sester pracujících na lůžkových odděleních v Nemocnici Tábor, a.s. Vědecké přínosy práce: Z výzkumného šetření vyplývá, že všeobecné sestry mají povědomí a znalosti o celiakii, jejích příznacích, projevech a léčbě, přestože odpovědi na některé otázky byly pouze částečné, někdy nepřesné a v minimálně případech nesprávné. Zjištěná specifika ošetřovatelské péče o celiaky mohou být využita v nemocničních zařízeních ke zkvalitnění poskytované péče. Dále mohou práci využít osoby, které mají zájem získat informace související s celiakií a bezlepkovou dietou. Získané poznatky a závěry: Výzkumným šetřením byla zjištěna specifika ošetřovatelské péče o osoby s celiakií, kdy jsou tyto spojena zejména s poskytovanou bezlepkovou stravou. Dále bylo zjištěno, že je celiakie chybně spojována s alergií.
Awareness of general nurses about the treatment of celiak disease
Keywords: celiakie; lepek; bezlepková dieta; bezlepkové potraviny; edukace; celiak disease; gluten; gluten-free diet; gluten-free foods; education