Veřejné zdravotní pojištění a konkurence zdravotních pojišťoven - Štroblová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2009)
Povinnost být zdravotně pojištěn a právo na výběr zdravotní pojišťovny jsou v České republice dány zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Lidé si v současné době mohou vybrat z nabídky jedenácti zdravotních pojišťoven, jejichž hlavním úkolem je vybírat pojistné od plátců a tím pokrýt náklady, které vzniknou zdravotnickým zařízením za péči, kterou poskytují pojištěncům. Ve své bakalářské práci jsem použila kvantitativní výzkum a metodu dotazování. Ke sběru dat jsem použila techniku dotazníku. Dotazníkové šetření probíhalo mezi obyvateli města Klatov, kteří tvořili základní soubor. Výběrový soubor tvořil 200 respondentů. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit spokojenost klientů se svojí současnou zdravotní pojišťovnou. V bakalářské práci byly stanoveny následující hypotézy. Hypotéza číslo 1: Pojištěnci jsou s nabídkou služeb svojí zdravotní pojišťovny spokojeni. Hypotéza číslo 2: Pojištěnci si vybírají zdravotní pojišťovnu dle nabídky nadstandardních služeb. Hypotéza číslo 3: Ženy se více zajímají o nabídku nadstandardních služeb než muži. Podle výsledků dotazníkového šetření byly všechny výše uvedené hypotézy potvrzeny. Z výzkumu vyplynulo, že občané v Klatovech jsou se svojí stávající zdravotní pojišťovnou spokojeni.
Public Health Insurance and Competition of Insurance Companies
Keywords: Nadstandardní nabídka; práva a povinnosti pojištěnce; veřejné zdravotní pojištění; zdravotní pojišťovna; Above-standard services; laws and duties of insured; public health insurance; insurance companies