Vliv adipokinetického hormonu na působení jedu z vosičky, Habrobracon hebetor, ve svalové tkáni octomilky, Drosophila melanogaster - Podlahová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Adipokinetický hormon (AKH) zpožďuje nebo zmírňuje nervosvalovou paralýzu způsobenou jedem z vosičky, Habrobracon hebetor, avšak mechanismus působení zatím není zcela objasněn. Tato práce detailně popisuje metodiku přípravy polotenkých a ultratenkých řezů, analyzovaných pomocí transmisní elektronové mikroskopie, která umožňuje detailní pozorování změn ve svalové ultrastruktuře thoraxu Drosophila melanogaster po ošetření vosičkovým jedem a AKH. Výsledky odhalily, že vosičkový jed způsobuje výrazné změny v ultrastruktuře myofibril a mitochondrií, zatímco po aplikaci jedu společně s AKH byly změny potlačeny. Samotný AKH neovlivnil strukturu svalových vláken, avšak vyvolal vakuolizaci mitochondrií. Mimoto ošetření vosičkovým jedem vedlo ke značnému prodloužení sarkomer.
Influence of adipokinetic hormone in the muscle tissue of Drosophila melanogaster after treatment with a venom of the wasp Habrobracon hebetor
Keywords: adipokinetický hormon; Drosophila melanogaster; svalová tkáň; thorax; vosičkový jed; Habrobracon hebetor; polotenké řezy; ultratenké řezy; transmisní elektronová mikroskopie; ultrastruktura; adipokinetic hormone; Drosophila melanogaster; muscle tissue; thorax; wasp venom; Habrobracon hebetor; semithin sections; ultrathin sections; transmission electron microscopy; ultrastructure