Vliv organizovaných zájmových hudebních činností v mateřské škole na rozvoj hudebnosti dítěte - Lhotáková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je zjistit individuální přínosy hudebních činností nad rámec běžného vzdělávacího programu pro rozvoj hudebnosti dětí. Dalším cílem je zjistit úroveň hudebních schopností u skupiny dětí předškolního věku, konkrétně pěvecko hudebně sluchových schopností, reprodukčních schopností, rytmického cítění, tonálního cítění a hudební paměti a zjistit jak se tyto hudební schopnosti rozvinou v období od října 2016 do února 2017. V teoretické části popíši jednotlivé složky hudebnosti dítěte a psychologická specifika dítěte předškolního věku ve vztahu k hudebnosti. Dále nastíním rámcové podmínky pro poskytování organizovaných zájmových činností v mateřských školách. V praktické části provedu testování 5 - 7letých dětí ve třech mateřských školách před počátkem hudebních zájmových aktivit. V poslední části bakalářské práce budu diagnostikovat pomocí měření rozdíl ve změně hudebních schopností u skupiny dětí docházejících do hudebního kroužku a u skupiny dětí, které jsou rozvíjeny v rámci běžného programu v mateřské škole.
The effect of organized music clubs in kindergarten on a child musicality development
Keywords: Hudebnost; hudební činnosti; hudební schopnosti; organizované zájmové hudební činnosti; Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; test hudebnosti.; Musicality; musical activities; musical abilities; organized leisure musical activities; General Education Programme at preschool education; musical test.