Olovo v životním prostředí a jeho toxický účinek - Kuřátková, Klára (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce na téma "Olovo v životním prostředí a jeho toxický účinek" se zabývá charakteristikou toxických těžkých kovů, kontaminací životního prostředí olovem a také toxickými účinky olova. Diplomová práce zahrnuje i nahlédnutí do jednotlivých složek životního prostředí. V diplomové práci je uvedena i kapitola o laboratorní diagnostice a o terapii intoxikace olovem. V diplomové práci jsou zvoleny dva cíle. Prvním cílem diplomové práce je charakterizovat olovo, jeho vlastnosti, výskyt, dopady na životní prostředí a jeho toxické účinky na zdraví člověka. Druhým cílem je analyzovat data z dotazníkového šetření o povědomí laické veřejnosti o dopadech olova na životní prostředí a toxických účincích olova. Pro tuto diplomovou práci byl zvolen kvantitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 102 respondentů. Podmínky pro účast ve výzkumné části nebyly stanoveny a sběr dat probíhal pomocí anonymních dotazníkových studií. Diplomovou práci je možné použít pro studijní účely a jako zdroj informací o olovu a jeho dopadech na životní prostředí a o jeho toxických účincích na lidský organismus. Dle výzkumu je prokazatelné, že tázaní respondenti mají dobré informace o olovu. Jsou jim známé informace o vlastnostech olova i jeho využití, o kontaminaci životního prostředí olovem, a také skutečnost, že je olovo v České republice legislativně sledováno. Respondenti mají přehled i v informacích o toxických účincích olova na lidský organismus i v příznacích intoxikací olovem.
Lead in the enviroment and its toxic effect
Keywords: Toxický kov; těžký kov; olovo; životní prostředí; intoxikace olovem; plumbémie; Toxic metal; heavy metal; lead; environment; lead intoxication; plumbemia